Tre Monti

Historien:

Azienda Agricola Tre Monti har sitt ursprung i tidiga 1960-talet, uppstartat av Sergio Navacchia och hans fru Thea, som i åratal var den verkliga drivkraften bakom vingård fram till sin död 1989.
En vändpunkt kom på 1980-talet, resultatet av en revolution som började i vingårdar och överfördes
till vinkällaren. Nära relationer etablerades med de bästa talangerna i den italienska vinvärlden en ungdomlig Francesco Spagnolli i början 1980-talet , följt av Vittorio Fiore, och senare  Donato Lanati. Frukten av deras kompetens skapade en stadig tillväxt av vingården, styrd av Vittorio och David med hjälp av sin far Sergio.

Vinframställning:

Hjärtat i vinodling ligger i en lantgård i Imola, där endast egen odlade druvor vinifieras. Från och med 2011 odlas alla vingårdar utan antiparasitmedel och syntetiskt gödselmedel.
Denna anpassning  till ekologiskt jordbruk kommer avslutadess med officiell certifiering från och med 2014 års skörd. Dessutom har man under senaste åren märkt oanade vinster till följd av anpassningen till ekologisk odling, till exempel säkrare återplantering av nya vinstockar, och i vissa fall större skörd. Även vinframställningen tittade man över, med hjälp av erfarna och begåvade Vittorio Navacchia. Hans filosofi av minimalt ingripande på naturen, varje steg utförs med full respekt för integritet hos druvorna. Men framför allt för den unika karaktären hos varje växtår. Så att Vittorio kan garantera att vinerna uttrycker den karaktär vinerna fick då de föddes. Denna övergripande filosofi har resulterat i en produktion som är nästan uteslutande fokuserar på monovarietala (vin från en druva) viner, för att lyckas med detta spenderar man mycket tid ute i vingårdarna för att lyckas med sin produktion.

Vingården består av två separata egendomar, en i bergen nära Imola. Den andra i bergen i Forlì. Vingårdens totala ytan uppgår till cirka 55 hektar, Vingården huvudanläggningar och administration är i centrum av Imola egendom, som ligger i Tre Monti (Three Mountains). Området utgörs av Imolas band av kullar, ca 100 meter höjd. Jordarna är främst siltig-lera, och helt tät. Markstudier bekräftade vad år av erfarna hade avslöjat. Den specifika vingården i Imola visar att jordprofilen gör den särskilt väl lämpad för framställning av vita vindruvor.

För närvarande lagerför vi inga viner från deras gård i Sverige.

Hemsida Tremonti