Vigneti di Ettore / Le Croibe

Viner: Amarone, Ripasso, Appassimento, Garganega, Recioto

Familjeägd gård som drivs av paret Giampaolo och Maria Theresa Righetti samt deras son Gabriele som just är färdigutbildad oenolog (läran om vin). Farfar Ettore Righetti finns kvar som med sin kunskap och erfarenhet bidrar med stort kunnande. De driver ett mindre B&B med 4 rum och pool ca 30 minuter från Verona och en timme från Gardasjön

Vingården består av ca 15 ha vinmarker och de köper ny mark när tillfälle ges. Allt sker på gården såsom vinifiering och lagring, buteljering etc. Druvor handskördas i september – oktober. Druvor som används till Amarone torkas 100 dagar i stora hallar med kontrollerad fukt och temperatur genom att fönster öppnas och stängs manuellt hela tiden.

  • Valpolicella Classico DOC, årsproduktion ca 7 000 flaskor/år
  • Doline IGT Rosso Verona, års produktion ca 3000 flaskor/år
  • Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC, årsproduktion ca 16 000 flaskor/år
  • Arsi IGS, årsproduktion ca 3 500 flaskor/år
  • Amarone della Valpolicella DOCG, årsproduktion ca 9 000 flaskor/år
  • Recioto della Valpolicella DOCG, årsproduktion ca 2 500 flaskor/år
  • Gaganega Veronese IGT, årsproduktion ca 4000 flaskor/år

Beskrivning av vinerna hittar ni under följande länk.

Just ju jobbar man hårt på gården Le Croibe för att färdigställa en utbyggnad för om några år kommer mer än fördubbla produktionen av vin från dagens 40 000 flaskor upp emot 100 000 flaskor. Det kan man göra då Giampaolo Righettis mark blir tillgänglig för egen produktion av vin och inte är låst till vinkollektivet. Ettore Righetti förfogar över ca 5,5 hektar vinodlingar i Valpolicella Classico, den historiska delen av Valpolicella.

Länk till Le Croibe hemsida (främst om deras boende) http://www.lecroibe.it/en/home.html

Länk till en film